1. Лекція 9. Проектування робіт і нормування праці по операціях в сільському господарстві
2. План 1. Принципи організації праці. Поділ та кооперація праці. Класифікація затрат робочого часу. 2. Нормування праці на ручних польових роботах. 3. Нормування праці на механізованих польових роботах і обслуговуванні стаціонарних машин. 4. Нормування праці у тваринництві. 5. Нормування праці на транспортних роботах.
3. У процесі розвитку продуктивних сил суспільства виникає об'єктивна необхідність встановлення норм затрат праці на виконувані обсяги робіт чи виготовлену продукцію. Практика показує, що більшість виробничих процесів без нормування праці не може бути раціонально організована. Крім того, в умовах ринку норми праці залишаються важливим елементом розподільчих відносин у суспільстві.
4. Досягнення зазначеної мети можливе за умов дотримання правил нормування праці, найбільш важливими з яких є: v вивчення й аналіз природноекономічних умов та стану організації трудових процесів на підприємстві; v узагальнення й аналіз передового досвіду організації праці на підприємстві та за його межами; v урахування передових досягнень науки й техніки; v охоплення нормуванням усіх категорій працівників; v виробнича перевірка норм, систематичний аналіз їх виконання та поновлення.
5. Норма виробітку — під нею розуміють розрахунковий обсяг роботи чи виробленої продукції, який слід виконати або виробити одним чи кількома працівниками за зміну за певних природноекономічних умов. Норми виробітку вимірюються залежно від характеру виробничого процесу в гектарах, тоннах, штуках тощо. Норма часу — являє собою затрати праці, виражені в секундах, хвилинах, годинах, на виконання одиниці роботи чи виготовлення одиниці продукції, обслуговування однієї голови худоби тощо